Artikel, Lessen uit Openbaring

Openbaring: visie op milieu

28 januari 2020 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 8 van 12 van het thema ‘Lessen uit Openbaring door Gijs van den Brink

 

Openbaring hoofdstuk 8 spreekt over schade die wordt toegebracht aan bomen, gras, zee, rivieren, bronnen, zon, maan en sterren: Allemaal milieurampen. Hierdoor sterven mensen en dieren.

Ze worden beschreven als een oordeel van God.

Er is sprake van een milieu crisis, veroorzaakt door de westerse wetenschap en technologie. Dit kan leiden tot een vernietiging van de wereld. Het boek Openbaring kan onze ogen openen voor wat er gaande is in onze wereld.

Bij het blazen op de eerste trompet regent hagel en vuur uit de hemel (Op.8:7). En een derde van alle vegetatie op aarde verbrand, een milieu ramp van enorm grote omvang. Hoe zal dit gebeuren? Johannes zegt dat hij een regen van hagel en vuur ziet. Wat heeft Johannes gezien? Sommigen denken aan nucleaire verschijnselen. Maar het zou ook een bepaalde vorm van zure regen kunnen zijn. Een regen van iets dat eruit ziet als een mengsel van vuur, hagel en bloed.

Bij de tweede bazuin komt een derde deel van de zeedieren om en een derde van de schepen vergaat (Op.8:8-9). Johannes ziet dat er een brandend voorwerp zo groot als een hoge berg in zee valt. We kunnen denken aan een meteoor of komeet. Of aan buitengewoon sterke vulkanische uitbarstingen.

Het valt mij op dat het begin van de eindtijd volgens het boek Openbaring gekenmerkt wordt door milieurampen. Als er iets is waarin de tweede helft van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw zich onderscheidt, is het wel door milieurampen.

De Duitse theoloog Moltmann spreekt over een milieurampen zelfmoord van de mensheid.

De oordelen van God zijn geen wereldvreemde gebeurtenissen. Oordelen van God hebben te maken met de gevolgen van de zonde van de mensen. Bij milieurampen is die relatie ook duidelijk aanwezig.

 

Kijk ook: Deel 7 van 12 van het thema ‘Lessen uit Openbaring ’:Visie op maatschappij en cultuur

 

 

 

 

 

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 8 van 12 beknopte blog over het thema “Lessen uit Openbaring” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

 


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2020) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

 

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen