Artikel, Antwoorden op vragen

Hoe kunnen we het beste evangeliseren?

26 mei 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 1 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen’ door Gijs van den Brink

Daar zijn veel antwoorden op te geven, maar ik geef mijn visie. Ik kijk naar Jezus en naar de apostelen, hoe zij dit hebben gedaan. Maar eerst moeten we weten wat het Evangelie is. De blijde boodschap is dat het Koninkrijk van God is gekomen. Waar zien we dat koninkrijk? Dat zien we daar waar mensen Jezus als Koning dienen. Daar is iets te zien van het Koningschap van God. In het volmaakte Koninkrijk van God is geen verdriet meer, is geen ziekte meer, is geen armoede meer.
Jezus doet veel tekenen die aangeven hoe dit Koninkrijk eruit zal zien: hij vergeeft en accepteert zondige mensen. Hij geneest de zieken. Hij geeft liefde en spreekt met arme mensen die niet kunnen lezen en schrijven.
Op dit moment in de wereld is het Koninkrijk nog maar heel klein, zo klein als een mosterdzaadje, zegt Jezus. Ook christenen zijn nog helemaal niet volmaakt. Maar als Jezus terugkomt zal alles volmaakt worden, de hele wereld!
Hoe kun je anderen duidelijk maken wat het Evangelie is? Dat leer ik ook van Jezus.
Hij deelde zijn leven elke dag met 12 vrienden. Ze zagen hoe hij leefde van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze zagen hoe hij medelijden had met mensen, ze zagen ook wanneer hij moe was, ze zagen hoe hij bad en hoe hij bijbel las. Het evangelie aan iemand overdragen doe je in de eerste plaats door een voorbeeld te zijn.

Zo leerde Paulus dat ook aan Timoteus in 1Tim.4:12b ‘wees voor de gelovigen een voorbeeld in wat je zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid.’
Anderen zullen je vragen waarom je doet wat je doet. En waarom je bepaalde keuzes maakt. Dan vertel je hen waarom je dat doet. Om Jezus te eren, die ons verlost heeft van zonde.
Bijna alle mensen in de tijd van Jezus kwamen tot geloof door wat ze van Jezus zagen, wat Hij deed. En dat is vandaag nog zo. Bijna iedereen komt tot geloof doordat hij onder indruk is van het leven van een christen die hij heeft leren kennen. Niet wat wij zeggen, maar hoe wij leven heeft invloed.
Wij zijn niet volmaakt zoals Jezus was. Dus ons voorbeeld is maar beperkt. Daarom is het belangrijk eerlijk te zeggen dat je nog onderweg bent en niet volmaakt bent.
Paulus zegt: volg mij na, zoals ik Jezus volg. Hij stichtte overal waar hij kwam kleine kerken. Overal in elke stad en elk dorp kleine groepen gelovigen die samen gingen bidden. En samen Jezus gingen dienen. Ze waren een voorbeeld voor de rest van de stad! Nodig anderen uit om mee te komen naar de kring die jij bezoekt.
Een filosofie of een theorie gaat iemand niet veranderen. Een goed en liefdevol voorbeeld wel. Dit heb ik al honderden keren in mijn leven mogen zien. Ik hoop dat ook jij de goede keuze maakt.

Volgende keer: Deel 2 van de serie  ‘Antwoorden op vragen‘ heeft als titel Hoe kan ik weten dat Jezus God is? ’

Kijk ook: Deel 8 van 8 van het thema ‘Lessen uit Prediker ‘aanbidding, eerbied en gehoorzaamheid’

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 1 van 12 uit het thema “Antwoorden op vragen’ waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen