Artikel, Antwoorden op vragen

Hoe kan ik weten dat Jezus God is?

9 juni 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 2 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen’ door Gijs van den Brink

Wat de apostelen zeggen, die Jezus hebben gekend, is voor mij belangrijk. Thomas twijfelt enorm en kan niet geloven dat Jezus is opgestaan uit de dood. Als Jezus een week later aan hem verschijnt, roept hij uit “mijn Heer en mijn God” (Joh.20:28).

Paulus spreekt voortdurend over de Heer als hij over Jezus spreekt, Kurios. Kurios is Grieks voor het Hebreeuwse Adonai. Zo noemen de Joden God, want zijn naam spreken ze niet uit. Wij weten hoe de naam van God geschreven wordt: JHWH. Maar niemand weet hoe deze wordt uitgesproken.
Overal waar JHWH staat, lezen en zeggen de joden Adonai. En die naam HEER gebruikt Paulus voortdurend voor Jezus. Voor Paulus is Jezus God.

Maar het allerbelangrijkste is wat Jezus zelf zei. Bijvoorbeeld in Joh.14:6 “Ik ben de weg de waarheid en het leven. Alleen door Mij kan iemand bij de Vader komen”. En dan zegt Hij in 14:9 : “Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.”
Daarom kan Johannes zeggen dat Jezus het Woord en de stem van God is. Het Woord dat vanaf het begin bij God is. Dat Woord is naar de wereld gekomen en is mens geworden. (Joh.1)

Na kritiek van de joden op hem, geeft Jezus in Mat.11:19b het volgende antwoord: “de Wijsheid wordt in het gelijk gesteld door haar werken”.  Jezus heeft het over zichzelf als hij het over de persoon die Wijsheid heet, spreekt. Hij zegt: kijk naar de werken die ik doe! En hij noemt zichzelf Wijsheid.
Wie is deze persoon die Wijsheid genoemd wordt? Dat is in het OT een benaming voor God.
In het OT lezen we in het boek Spreuken dat de persoon Wijsheid de mensen roept. En we lezen dat deze Wijsheid al in de hemel was toen God de wereld schiep. (Spr.8:30)
Zo zegt Paulus later ook: Jezus is de kracht en de wijsheid van God (1Kor.1:24)

Dus samengevat:
Jezus is het Woord van God
Jezus is de stem van God
Jezus is de Wijsheid van God
Jezus is de kracht van God
Jezus is het karakter van God.
Jezus is God

Volgende keer: Deel 3 van de serie  ‘Antwoorden op vragen’ heeft als titel ‘Als iemand niet in Jezus gelooft, maar wel goed heeft geleefd, waar gaat hij dan heen na zijn dood? ’

Kijk ook: Deel 1 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen ‘hoe kunnen we het beste evangeliseren?’

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 2 van 12 uit het thema “Antwoorden op vragen’ waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen