Antwoorden op vragen, Artikel

Wat is in de Bijbel de definitie van een gelukkig mens?

4 november 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 11 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen’ door Gijs van den Brink

In de Bijbel wordt meer dan 100 keer iemand gelukkig geprezen. Al die voorbeelden kunnen we niet in 3 minuten noemen. Maar wel de belangrijkste.

De enige persoon in het hele heelal die echt volmaakt gelukkig is, is God. Paulus noemt Hem in 1Tim.6:15 de “gelukkige en enige Heerser”.
Als we in de Bijbel over geluk lezen gaat het niet over aards geluk, maar het gaat over ‘gelukzalig’, hemels geluk. Dat is deelhebben aan het geluk dat alleen God heeft en alleen Hij kan geven.

Zo worden die mensen gelukkig geprezen door Jezus die erfgenaam zijn geworden van het Koninkrijk van God. (bv. Mat.5:3). Zij krijgen niet de erfenis van een aardse koning of president, maar de erfenis van de Schepper van hemel en aarde.

Daarom zegt Jezus ook: “gelukkig zijn zij die het woord van God horen en het bewaren”! (Luc.11:28).
Zo wordt over Maria de moeder van Jezus gezegd: Gelukkig is de vrouw die gelooft wat aan haar door God beloofd is. Want het zal in vervulling gaan. (Luc.1:45)

Petrus getuigde van Jezus: ‘U bent de Messias, de Zoon van de levende God’. Daarna zei Jezus tegen hem:  ‘Gelukkig ben jij, Simon!  Want je hebt een openbaring gehad van de Vader in de hemel (Mat.16:17).

En zo noemt Jezus ook alle mensen gelukkig die geloven zonder iets gezien te hebben (Joh.20:29). Waarom zijn zij meer gelukkig dan zij die gezien hebben? Omdat hun geloof niet gebaseerd is op het zien van wonderen, maar op een diepe overtuiging in hun hart.

Ook zegt Jezus dat zij die omwille van zijn naam moeten lijden, gelukkig zijn (Mat.5:11). Hoe kan dat, van lijden wordt je toch niet gelukkig? Van lijden omwille van je geloof in Jezus wel, want het brengt je dichter bij God. Je verbondenheid met Jezus Christus wordt hechter. En dat maakt gelukkig.

En in Op.14:13 staat “Gelukkig de doden die in de Heer sterven”. Sterven en gelukkig zijn, kan dat samen gaan? Zeker, want wij die geloven sterven “in de Heer”, dat wil zeggen met geloof in Jezus. En vanaf dat moment ga je binnen in de hemelse heerlijkheid, waar iedereen volmaakt gelukkig is.
Bij Jezus is alles anders dan in deze wereld.
Niet rijkdom en intelligentie maakt gelukkig. Jezus zegt: gelukkig de armen van geest Mat.5:3) Want zij verwachten het alleen van God. En zij hebben een relatie met hun schepper.
Niet de beste zijn en de rijkste zijn maakt gelukkig. Jezus zegt: Gelukkig zijn zij die zachtmoedig zijn, zij die de minste willen zijn. (Mat.5:5)

Hoe kan dat? Wie zichzelf rijk heeft gemaakt is minder gelukkig dan wie iets heel kleins van God heeft gekregen. Weet je waarom?
Hij of zij die iets van God heeft gekregen is dankbaar. En de relatie met God wordt dieper.

Wil jij gelukkig worden? Luister naar de boodschap van Jezus en bewaar zijn woorden in je hart.

Volgende keer: Deel 12 van de serie  ‘Antwoorden op vragen’ heeft als titel ‘Wat is volgens christenen Gods bedoeling met het huwelijk (1) ‘

Kijk ook: Deel 10 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen Wat is de reden of het doel dat wij beproefd of getest worden?

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 11  van 12 uit het thema “Antwoorden op vragen’ waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen