Antwoorden op vragen, Artikel

Wat is de reden of het doel dat wij beproefd of getest worden?

18 oktober 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 10 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen’ door Gijs van den Brink

Dit thema wordt heel mooi uitgelegd door de apostel Jacobus in zijn brief.
In de eerste plaats moet ik zeggen dat er een belangrijk verschil is tussen een beproeving of een test door God, en een verzoeking of verleiding door de duivel?
Een beproeving of proef is een test, het is positief, zoals een examen op school. Een test is bedoeld om ons iets te leren.

Maar een verzoeking is negatief. Een verzoeking is iemand verleiden om slechte dingen te doen, om te zondigen. Dat zal God nooit doen, zoals we ook lezen in Jak.1:13. Dat doet de duivel en ook onze eigen lusten en begeerten verleiden ons.

Maar God beproeft ons af en toe. En hij kan hiervoor de verleidingen van de satan gebruiken, zoals we zien bij Job.
Beproevingen van God zijn heel positief, heel goed voor ons.
Daarom zegt Jakobus in Jak.1:2 “Houdt het voor enkel vreugde, mijn broeders, wanneer jullie in allerlei verzoekingen vallen”.

Waarom? Dat lezen in vs.3  want jullie weten, dat de test van jullie geloof standvastigheid, volharding bewerkt.
Ons geloof wordt er sterker door. Dat is dus heel positief. In een beproeving wordt de echtheid van ons geloof getest. In de problemen blijkt of ons geloof echt is en standvastig is. Als je op school slaagt voor een test of examen mag je naar een volgende klas, een nieuwe fase.
Door standvastigheid komt geloofsgroei en volmaaktheid. Jacobus zegt dit in vs. 4 “Het gaat erom dat u volmaakte en gave mensen wordt die in niets te kort schieten”(GNB).
Door problemen, zorgen en moeiten worden we gelouterd en gezuiverd.
Het doel van God met ons leven is dat we een nieuw karakter krijgen, het karakter van Jezus Christus.

Door de beproevingen in ons leven worden we steeds meer volmaakt zegt Jakobus. Met volmaakt bedoelt hij volmaakt afhankelijk van God. Ons vertrouwen in God wordt sterker.

Het toenemen van ons vertrouwen in de Heer is het voornaamste doel van de beproevingen.

Jezus heeft ons dit vertrouwen volmaakt voorgeleefd. Om het doel van God te vervullen werd Hij overgeleverd aan slechte, wrede en goddeloze mensen.
Ze bespotten Hem, sloegen Hem, geselden en kruisigden Hem. Zodat Hij het zelfs uitriep ‘Mijn god, mijn god, waarom hebt u mij verlaten’.

Maar in al deze dingen verloor Hij nooit zijn vertrouwen in de goedheid en trouw van zijn Vader. En zo mocht Hij terugkeren naar het huis van zijn vader. Hij heeft het doel van de Vader volmaakt bereikt.
Ik bid voor mij zelf en voor jullie dat ook wij ons volmaakte doel mogen bereiken. Eeuwig leven in het Koninkrijk van God.

Volgende keer: Deel 11 van de serie  ‘Antwoorden op vragen’ heeft als titel ‘Wat is in de Bijbel de definitie van een gelukkig mens?’

Kijk ook: Deel 9 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragenHoe kan ik weten dat mijn verlangen in overeenstemming is met de wil van God?

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 10  van 12 uit het thema “Antwoorden op vragen’ waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen