Nieuws

Dossier: voorbereiding op Kerst

28 november 2022 - Marijke Diepeveen

De wintermaanden zijn aangebroken en de Kerstdagen staan voor de deur. We mogen met elkaar de komst van de Heere Jezus naar deze aarde vieren.
In het Kerstdossier wordt u een aantal materialen aangeboden die u kunnen helpen bij de voorbereiding op het Kerstfeest. Het kan zijn dat u bezig bent met een preek en extra informatie zoekt. Het kan ook zijn dat u meer verdieping verlangt in uw persoonlijk leven. Dit dossier kan daarvoor een aanzet zijn.

Jesaja belooft de komst van een Verlosser – Gijs van den Brink (StudieBijbel Magazine 15 nummer 2, 2021, pagina 4-7)

Het OT bevat een paar honderd profetieën m.b.t. de komst van de Messias en een groot aantal daarvan staan in Jesaja. In dit artikel gaat Gijs van den Brink na wie de Verlosser volgens Jesaja is en wat hij zal komen doen.

U kunt dit Magazine bestellen op de website via deze link (blad) of via deze link (pdf). 

Wie is Jezus Christus? – Gijs van den Brink

In dit artikel beperken we ons tot de verkondiging van Jezus Zelf. Dus niet wat de apostelen over Hem verkondigden, maar wat Jezus Zelf predikte. En binnen zijn verkondiging beperken we ons weer tot wat Hij leerde aangaande Zichzelf. Hoe heeft de mens Jezus van Nazareth, die in de eerste eeuw van onze jaartelling in Israël leefde, Zichzelf aan de mensheid voorgesteld? Niet wat anderen over Hem dachten en zeiden, maar wat zei Hij Zelf over zijn identiteit?

Als Jezus Christus het hoofdthema van het Nieuwe Testament is, dan is het van het hoogste belang om te onderzoeken hoe Hij Zichzelf zag. Wie is Jezus Christus? Zei Hij Zelf, dat Hij de Messias was of de Verlosser of de Zoon van God? Of hebben anderen dit later over Hem gezegd? En als Hij deze titels gebruikte, wat bedoelde Hij hier dan mee?

We zullen het hebben over Jezus’ roeping, over zijn woorden en werken en over de door Hem en voor Hem gebruikte titels. Vervolgens willen we proberen de essentie van zijn persoon en zijn roeping, beter uitgedrukt met het Duitse woord ‘Hoheitsbewusstsein’, te omschrijven. We moeten ook ingaan op de relatie tussen zijn getuigenis aangaande Zichzelf en zijn prediking van het Koninkrijk van God en tot slot zullen we nadenken over de continuïteit tussen de verkondiging van Jezus en het getuigenis van de christelijke gemeente over Hem.

U kunt dit artikel in de StudieBijbel vinden via deze link. Bent u nog niet geregistreerd? Klik dan hier en profiteer van een gratis proefmaand op ons meest uitgebreide pakket Salomo.

Het geslachtsregister van Jezus Christus in Matteüs

In de Studiebijbel vindt u een artikel over de achtergronden bij het geslachtsregister waarmee het evangelie van Matteüs begint. U kunt het artikel lezen via deze link.

Het eerste kerstverhaal: Een herontdekking – Raymond Hausoul (StudieBijbel Magazine 14 nummer 2, 2020, pagina 4-9)

Kerst is omgeven met romantiek. Wat er werkelijk gebeurde weten we vaak niet. Raymond Hausoul probeert de Bijbeltekst met het eerste kerstverhaal, verteld door Lucas, onbevangen te lezen.

U kunt dit Magazine bestellen op de website via deze link (blad) of via deze link (pdf).

 

 

Bijdrage van

Marijke Diepeveen
Marijke Diepeveen is sinds 2008 een onmisbare kracht voor StudieBijbel bij het Centrum voor Bijbelonderzoek, waar ze zich inzet voor administratieve taken en algehele ondersteuning. Mede door haar toewijding en expertise is de StudieBijbel een wereldwijd succes.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen