Artikel, Lessen over Pasen-opstanding-bevrijding

Pasen en de drie fasen van verlossing

5 april 2023 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 1 van 6 van het thema ‘over Pasen-opstanding-bevrijding’  door Gijs van den Brink

Zondag is het Pasen. We vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood!!
Wat betekent dit voor ons vandaag? De opstanding bewijst dat Jezus de Zoon van God is (Rom.1:3-4).
De opstanding van Jezus is uniek. Er worden wel vaker mensen weer levend nadat ze gestorven zijn, maar dan in hetzelfde sterfelijke lichaam.
Jezus stond op in een nieuw lichaam, onsterfelijk lichaam. Dat is uniek, is maar één keer in de geschiedenis gebeurd.

Jezus is de Zoon van God, God zelf die ons verlossing brengt. Maar waarvan? Wij zijn verlost van zonde. Maar wat betekent dat? Er is nog steeds zonde en ziekte in de wereld, ook bij christenen. Hoe kan dat dan?
Dat komt omdat Jezus onze bevrijding in drie fasen volbrengt. Vergelijk het met een oorlog die gewonnen wordt. Dat gebeurt doorgaans ook niet in één uur.

Het is belangrijk te weten wat er gebeurt in deze drie bevrijdingsfasen. Want anders gaan wij snel teleurgesteld worden. En dan roepen we steeds: als God almachtig is, waarom gebeurt dan dit en waarom gebeurt dat? Dit zijn de drie fasen van bevrijding:

  1. Wij zijn in het verleden bevrijd van de straf voor de zonde. Dit is eens en voor altijd gebeurd door de kruisdood van Jezus en hier kunnen we alleen voor danken.
    Wij blijven danken dat wij zeker weten dat we niet verloren gaan, maar in Zijn koninkrijk eeuwig mogen leven. Dat heeft Jezus voor ons gedaan aan het kruis. Hij stierf in onze plaats.
  2. Wij worden in het heden bevrijd van de macht van de zonde. Dit gebeurt door Jezus Christus die is opgestaan. Hij leeft en geeft ons zijn Geest.
  3. Wij zullen in de toekomst bevrijd worden van de aanwezigheid van de zonde. Dit gebeurt als Jezus terugkomt. Dan zal Hij alle zonde en slechtheid uit de wereld wegdoen. Dan zal alle zonde, alle ziekte, alle oorlog en kwaad verdwijnen.

Wij leven nu in bevrijdingsfase 2, in de tijd tussen de opstanding van Jezus en zijn terugkomst. Wij leven nu in de tijd van de bevrijding van de macht van de zonde.
Die bevrijding gebeurt aan ons die in Jezus geloven en elke dag ons leven in zijn hand leggen.

Als je dat niet doet, zul je zijn bevrijding niet ervaren, want hij is een vriendelijke liefdevolle God en geen dictator. Hij dwingt niemand. Hij wil graag elke dag met Zijn Geest in je werken. Maar alleen als je met open handen elke dag naar Hem komt om te ontvangen, kan de heilige Geest je bevrijden.
Waarvan bevrijden? Van de macht van de zonde! Daar volgende keer meer over.

Auteur: Gijs van den Brink

Dit is deel 1 van 6 van de serie “over Pasen-opstanding-bevrijding” waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen