Artikel, Antwoorden op vragen

Hoe verandert mijn relatie met God als ik zonde doe?

21 juli 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 5 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen’ door Gijs van den Brink

Hierover heeft de apostel Johannes heel duidelijk geschreven in zijn eerste brief. In de eerste plaats maakt hij duidelijk dat alle mensen zondigen, ook wij als gelovigen. Hij zegt in hoofdstuk 1:10 ‘Indien wij zeggen, dat wij niet gezondigd hebben, maken wij God tot een leugenaar en zijn woord is in ons niet.’
Maar het verschil tussen een christen en een ongelovige is  dat een christen toegeeft en erkent als hij gezondigd heeft. En dan belijden wij onze zonde en ontvangen we vergeving (1Joh.2:2). Wat gebeurt er nu als we zeggen dat we geloven in Jezus, maar een zonde niet toegeven? We zeggen dat het geen zonde is en dat God het wel begrijpt dat we dit doen.

Ook daar spreekt Johannes over en geeft een voorbeeld in 1Joh.2:9-11, “Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis. 10 Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val, 11 maar wie de ander haat, bevindt zich in de duisternis. Hij gaat zijn weg in het duister, zonder te weten waarheen die weg voert, want de duisternis heeft hem blind gemaakt.”

Het voorbeeld gaat over een christen die een ander haat. Maar hetzelfde geldt voor een christen die steelt of die overspel pleegt of welke zonde dan ook. Johannes spreekt over iemand die zegt christen te zijn, maar gewoon doorgaat met dingen te doen die duidelijk zonde zijn. Wat gebeurt er met zo iemand?

Zonde brengt scheiding tussen God en mensen. Dat is niet alleen bij ongelovigen zo, ook bij gelovigen. Dat betekent dat het licht van God in mijn leven minder helder gaat schijnen. De vrede en de rust van de heilige Geest wordt minder. Bidden gaat niet meer zo goed. Je wordt gespannen.
In plaats van het licht van God komt er duisternis in je leven. En we weten wat dat betekent. Wanneer we in het donker in het bos lopen is het heel moeilijk de weg te vinden. Je struikelt over de kleinste dingen en je stoot je hoofd aan laaghangende takken.

In de duisternis loop je als een blinde. Je ziet de weg voor je niet meer goed. Waar moet ik heen? Je gaat aan alles twijfelen, aan de goedheid van God of zelfs aan het bestaan van God. En dit wordt steeds erger en het wordt steeds donkerder.
Totdat je beseft dat je verkeerd bezig bent en je de zonde gaat belijden. Dan gaat haat veranderen in liefde. Dan verandert leugen weer in waarheid.
Dan gaat het licht van God weer schijnen in je leven. Dan ga je jouw levensweg weer duidelijk zien. Dan twijfel je niet meer, maar je weet wat God van je vraagt. Je geweten is weer zuiver.
Dan gaat het licht van God weer in je schijnen en kan dat licht anderen verwarmen.
Je wordt weer een zegen voor anderen.

Zoals Johannes zegt “wie liefheeft blijft in het licht van God en komt niet ten val”.

Volgende keer: Deel 6 van de serie  ‘Antwoorden op vragen’ heeft als titel Wat zegt de bijbel over de waarde en positie van vrouwen?

Kijk ook: Deel 4 van 12 van het thema ‘Antwoorden op vragen ‘Is het mogelijk dat een christen zijn behoud verliest?’

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 5 van 12 uit het thema “Antwoorden op vragen’ waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen