Artikel, Lessen over Pasen-opstanding-bevrijding

De Geest bevrijdt ons uit de gevangenis van angst

10 mei 2023 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 3 van 6 van het thema ‘over Pasen-opstanding-bevrijding’  door Gijs van den Brink

Onze verlossing en bevrijding bestaat uit drie fasen.
1. Bevrijd van de straf voor de zonde door de kruisdood van Jezus
2. Bevrijding van de macht van de zonde door de heilige Geest, en
3. Bevrijding van de aanwezigheid van de zonde in de wereld bij Jezus’ wederkomst.

Vandaag spreken we over de bevrijding van angst. Angst verlamt ons leven. Angst zet ons stil. Angst maakt ons ziek, angst kan ons zelfs dood maken.
En dat is precies wat de zondemacht en wat de duivel wil. Jou en mij nutteloos en vruchteloos maken.
Jou en mij ziek maken. Jou en mij dood maken.

Er zijn vele soorten van angst die ons elke dag lastig vallen. Angst voor ziekte, angst voor pijn, angst om je werk te verliezen, angst voor gebrek aan geld, angst dat iemand in onze familie sterft. Zelfs getallen als 13 of 666 kunnen ons bang maken. Maar de grootste van alle angsten is angst voor de dood. Zoals de bijbel ook zegt in Hebr.2:15, dat mensen hun leven lang slaven waren van hun angst voor de dood. Zo is het ook vandaag. En ik begrijp dat heel goed.

Maar het is niet nodig. Jezus is opgestaan uit de dood. Dat is een geweldig mooie boodschap. En hij stuurde zijn Geest die ons kan bevrijden van angst.

Waar bevinden zich al die dingen waar we zo bang voor zijn? Denk daar eens over na. God heeft ze allemaal aan de voeten van Jezus Christus gelegd, zegt Ef.1:22. Als je dat gelooft dan verliezen ze hun kracht om je bang te maken!

Auteur: Gijs van den Brink

Dit is deel 3 van 6 van de serie “over Pasen-opstanding-bevrijding” waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen