Advent, Artikel

Advent week 4

24 december 2022 - Raymond R. Hausoul

De hele adventsperiode willen we je graag inspireren met Bijbelgedeeltes die je voorbereiden op Kerst. TIP: Klik op het Bijbelgedeelte om mee te lezen in de StudieBijbel app ⤵️

Engelen kondigen de komst aan | Handelingen 1:4-11

De eerste christenen keken vooruit naar de toekomst en plaatsten de komst van Christus centraal. Christenen waren mensen die uitzagen naar de komst van Christus. Een vroegchristelijk gebed in de vroege kerk was: ‘Heer, kom!’ (Maranatha). Omwille van die nadruk op de komst van God begon het kerkelijke jaar met advent. Dat feest bevatte een aanzienlijke periode van minstens vier weken die aan Kerstmis voorafgingen.

Het verhaal is nog niet af

Met advent herinneren christenen zich dat het verhaal van Jezus Christus nog niet af is. Jezus is als mens in Betlehem geboren. Vervolgens diende Hij drie jaar publiekelijk in Israël. Hij verkondigde het evangelie van Gods koninkrijk en toonde de zegen daarvan in woorden en daden. Er vonden genezingen in het leven van allerlei mensen plaats, vooral de behoeftigen, de bedelaars, de gemarginaliseerden. Uiteindelijk werd Jezus ter dood gebracht. Drie dagen later stond Hij op uit de dood en ontmoette Hij als opgestane Heer zijn leerlingen. Toen steeg Hij op naar de hemel en vernamen de leerlingen dat Hij daar ook uit zou terugkeren. Engelen kondigen het hen aan op de Olijfberg: God zal komen!

Verleden, heden en toekomst

Dat maakt van Jezus niet een figuur uit het verleden. Jezus is niet te vergelijken met andere grote figuren uit het verleden, die dood en verdwenen zijn. Jezus leeft in de aanwezigheid van God en onder zijn mensen op aarde. Jezus is onze tijdgenoot en Jezus is ook onze toekomst.

Die toekomst, die adventshoop, ziet uit naar Gods vernieuwing van de hele schepping. Het ziet uit naar de komst van God, wanneer God alles verlost wat waardevol is. De hoop van advent is daarmee even groot als Gods schepping. Jezus Christus staat in het centrum van die hoop op de nieuwe hemel en aarde, de transformatie van alle dingen.

Hoop voor de toekomst

In deze laatste blog over advent wil ik je er daarom attent op maken dat het verhaal van Jezus nog niet af is. De toekomst van de kosmos is verbonden met zijn toekomst. Jezus is de persoon door wie Gods doelen voor deze wereld tot voltooiing komen. Daarom zal de voltooiing van zijn verhaal ook de voltooiing van de wereldgeschiedenis zijn. Christus is het die ons al is voorgegaan naar de nieuwe schepping om de weg voor allen te openen. Hij kwam naar zijn schepping om haar te verlossen van het kwaad en de dood. Dat deed Hij door zelf in de benarde gebrokenheid van deze wereld te stappen, te lijden, maar vervolgens op te staan in een nieuwe toekomst. Die weg naar de nieuwe schepping opende hij voor ons allen. Jezus wijst de weg! Sterker nog, zoals Hij zei: Hij is de weg.

Meer lezen over advent? Bekijk hier de andere artikelen

Bijdrage van

Raymond R. Hausoul
Dr. ing. Raymond R. Hausoul (1979) is oorspronkelijk ingenieur van opleiding en behaalde later zijn doctorsgraad in de religiewetenschappen en theologie (Ph.D.; Leuven, Evangelische Theologische Faculteit, 2017).Hij is predikant in de Evangelische Kerk Kortrijk en veelgevraagd spreker. Als onderzoeker publiceert hij regelmatig over filosofisch-theologische onderwerpen, waarbij hij zich vooral richt op het christelijke spreken over de nieuwe schepping, het koninkrijk van God en de vernieuwing door Gods Geest. Raymond is gehuwd met Belinda.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen