Advent, Artikel

Advent week 3

13 december 2023 - Raymond R. Hausoul

De hele adventsperiode willen we je graag inspireren met Bijbelgedeeltes die je voorbereiden op Kerst. TIP: Klik op het Bijbelgedeelte om mee te lezen in de StudieBijbel app ⤵️

Een engel verduidelijkt Jezus komst | Mattheus 1:18-23

Een van de grootste geschenken die de Schepper ons gaf, is ons verstand. Hoewel mensen geloven dat het verstand zich door toeval ontwikkelde, spreekt de Bijbel veeleer over het verstand als ontwerp van God. God wilde enkele van zijn geheimen met ons delen. Geheimen over wie wij zijn en wie Hij is en wat zijn plannen met ons zijn. Dat zou God waarschijnlijk niet kunnen doen als wij blokken graniet, katten of bomen waren geweest. Ons verstand is een door God gegeven geschenk waardoor Hij zijn waarheid kan openbaren en waardoor wij zijn geheimen mogen kennen.

De droom van Jozef

Dat gegeven herinnert aan de engel die aan Jozef in een droom verschijnt. Jozef was jong en moedig tegenover Maria. Eerst was hij ‘van plan haar stilletjes te ontslaan’ (Mat.1:19). Veelal is dit uitgelegd als een negatieve reactie op wat Maria meemaakte. Wie de instructies uit de Thora volgde, besefte dat het volk Maria en de man die seks met haar had gehad zou moeten stenigen (Deut.22:23-27). De rechtvaardige Jozef redde dan liever Maria en de man die met zijn verloofde in bed was gekropen van de dood dan dat hij Gods instructies hierin volgde. Een vraag blijft dan hoe het komt dat God Jozef alsnog ‘rechtvaardig’ kan noemen (Mat.1:19).

Jozefs geloof

Dat duidt er op dat Jozef het getuigenis van Maria geloofde. Het zou heel normaal zijn geweest dat Maria het verhaal van de engel meteen aan Jozef vertelde. Waarom zou Maria dat maandenlang voor Jozef verzwegen hebben als Elisabeth en Zacharia wel al van dit voorval wisten? Jozef wist echter niet goed welke plaats hijzelf in deze goddelijke beschikking had. Hij wilde Maria volledig aan God afstaan.

Het huis van David

Maar Jozef hoeft tegenover God niet beschroomd te zijn, want hij stamt uit het huis van David, zoals de engel Jozef in de aanspreektitel herinnert. De Messias komt uit het huis van David (Luc.1:32). Voor de vervulling daarvan is Jozef noodzakelijk. Hij dient Maria te huwen. Jozef tobde over iets wat onlogisch was. Maria was met hem verloofd en nu had God haar gekozen voor de geboorte van de Messias. Jozef wilde God daarin niet in de weg staan. Hij wilde leven in overeenstemming met de wil van God. Het was precies dat wat hij deed als hij met Maria huwde. De engel maakte Jozef daarop alert. Jozef was een afstammeling van David in de lijn van Salomo.

Meer lezen over advent? Bekijk hier de andere artikelen

Bijdrage van

Raymond R. Hausoul
Dr. ing. Raymond R. Hausoul (1979) is oorspronkelijk ingenieur van opleiding en behaalde later zijn doctorsgraad in de religiewetenschappen en theologie (Ph.D.; Leuven, Evangelische Theologische Faculteit, 2017).Hij is predikant in de Evangelische Kerk Kortrijk en veelgevraagd spreker. Als onderzoeker publiceert hij regelmatig over filosofisch-theologische onderwerpen, waarbij hij zich vooral richt op het christelijke spreken over de nieuwe schepping, het koninkrijk van God en de vernieuwing door Gods Geest. Raymond is gehuwd met Belinda.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen