Advent, Artikel

Advent week 2

10 december 2023 - Raymond R. Hausoul

De hele adventsperiode willen we je graag inspireren met Bijbelgedeeltes die je voorbereiden op Kerst. Klik op het Bijbelgedeelte om mee te lezen in de StudieBijbel app ⤵️

Een engel kondigt Jezus aan | Lucas 1:26-33

Een engel kondigt aan Maria de geboorte van Jezus. De woorden in Lucas 1:26-28 herinneren aan de bekende woorden in de Geloofsbelijdenis van Nicea: ‘Hij is voor ons, mensen, en omwille van ons heil uit de hemel neergedaald. Hij is geboren door de heilige Geest uit de maagd Maria en is mens geworden.’ In de middeleeuwse kerk was het daarbij de gewoonte dat de kerkleden bij de zin ‘en werd mens’ de knie bogen.

Waarom ik?

De begroeting van de engel aan de maagd Maria is het pure evangelie. De maagd is zij aan wie God de Heer genadig is geweest. Maria reageert wat verbijsterd op deze blijde boodschap. Ze is verontrust en met zichzelf in discussie over de bijzonderheid van deze begroeting en de woorden van de engel. Waarom ik? Welke verantwoordelijkheid geeft God mij nu? Engelen op kerstkaarten verontrusten ons niet. Echte engelen doen dat wel en zeggen vaak: ‘Wees niet bang’.

Maria hoeft niet bang te zijn. God zal haar behandelen als een van zijn favorieten. Ze mag een ontvanger van genade zijn. ‘Wees niet bang.’ ‘De Heer is met je.’ ‘Je bent bij God in de gunst gekomen.’ Wij weten dat deze dingen waar zijn, omdat God belofte hield.

Het wonder van de geboorte

Een zwangere maagd die een kind baart, is een wonder. Hoe ze haar Zoon gaat noemen is nog wonderlijker. De naam Jezus betekent ‘de Heer is redding’. Als we rekening houden met alles wat nog zal volgen, zien we dat dit niet slechts een veel voorkomende Joodse naam is (Jozua, Joshua, Jesjoea).

Deze Zoon is een uniek kind. Alle namen en begrippen die de engel noemt, zijn van toepassing op Hem: ‘Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal Hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen’ (Luc.1:32-33).

Deze Zoon zal ‘Zoon van de Allerhoogste’ worden genoemd – niet als een eretitel, maar omdat Hij dat werkelijk is. De troon van David zal van Hem zijn. God had David beloofd dat een van zijn nakomelingen voor altijd op de troon zou blijven (2Sam.7:12-16). Salomo of wie dan ook vervulde die belofte niet. De Zoon van Maria zal dat wel doen.

‘Hoe zal dit zijn?’

Een baby wordt geboren uit een maagd. De Zoon van God wordt mens. Een Man die door deskundigen werd geëxecuteerd staat op uit de dood. Koppige opstandige verloren mensen worden trouwe kinderen van God. Dat is allemaal Gods werk. Niets is onmogelijk bij God!

Meer lezen over advent? Bekijk hier de andere artikelen

Bijdrage van

Raymond R. Hausoul
Dr. ing. Raymond R. Hausoul (1979) is oorspronkelijk ingenieur van opleiding en behaalde later zijn doctorsgraad in de religiewetenschappen en theologie (Ph.D.; Leuven, Evangelische Theologische Faculteit, 2017).Hij is predikant in de Evangelische Kerk Kortrijk en veelgevraagd spreker. Als onderzoeker publiceert hij regelmatig over filosofisch-theologische onderwerpen, waarbij hij zich vooral richt op het christelijke spreken over de nieuwe schepping, het koninkrijk van God en de vernieuwing door Gods Geest. Raymond is gehuwd met Belinda.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen