Artikel, Lessen uit het boek Ruth

Gods leiding en Zijn doel in ons leven

20 april 2022 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 3 van 8 van het thema ‘Lessen uit het boek Ruth door Gijs van den Brink

God werkt zijn plan uit en komt tot zijn doel. Hij kan een leven van ellende, dood en leegheid veranderen in een leven van liefde en overvloed. Dat leren we uit het verhaal van Naomi en Ruth. Naomi is gaan denken dat God zich tegen haar gekeerd heeft, dat Hij haar vijand is geworden (Ruth 1:13, 21). Het tegendeel is waar, God heeft plannen die zij op dat moment nog niet beseft. Naomi denkt dat het onmogelijk is dat haar schoondochters in Israël een man zullen krijgen en dat zij dus altijd ongelukkig zullen zijn. Maar wat onmogelijk is bij mensen is mogelijk bij God. En daarbij heeft Hij niet eens altijd wonderen en visioenen nodig.

Ruth gaat vanuit haar armoede aren lezen (2:1-7; vgl. Lev.19:9; 23:22). Het is een vernederend en gevaarlijk werk, dat alleen arme mensen moeten doen. De maaiers waren vaak ruwe en grove mannen met een slecht karakter. Maar God zorgt ervoor dat ze ‘toevallig’ op de akker van Boaz terecht komt (2:3). Want Boaz is familie van Naomi. Boaz krijgt liefde voor Ruth, maar neemt geen verder initiatief. Als Naomi dit wel doet, legt hij uit waarom hij niet eerder initiatief nam (3:10-13). Hij is niet het meest nabije familielid. En bovendien is hij veel ouder dan Ruth (3:10). Maar wanneer het andere familielid benaderd wordt door Boaz, wijst hij het aanbod af (hfst.4).

Ruth ontvangt genade van God. Zij krijgt naast Boaz als man ook nog een zoon, Obed. Wat onmogelijk was in de ogen van Naomi, is mogelijk bij God. Maar dat gaat niet buiten ons mensen om. Het geloof in Gods leiding mag niet passief maken. Integendeel, het is een vrucht van de toewijding, liefde en trouw van Ruth. Als geloof in Gods leiding ons passief maakt, hebben we niet begrepen wat geloof is. Dan verwarren we het geloof in een levende God met geloof in het noodlot. Een doods en dwingend noodlot waar je geen enkele invloed op hebt. Dat is heidendom en heeft niets te maken met het geloof en vertrouwen in God.
Het boek Ruth is vol van de verborgen leiding van God in het leven. Niet verborgen voor de gelovigen, maar wel voor ongelovigen. Zij zien alleen maar ‘toeval’. Verborgen leiding is eigenlijk niet het goede woord. Gods leiding is niet verborgen, maar gebeurt impliciet in en door gewone dingen en gebeurtenissen. Andere Bijbelboeken benadrukken vaak Gods bovennatuurlijke werken. Het boek Ruth getuigt van Gods leiding via gebeurtenissen in het gewone dagelijks leven van gewone mensen zoals Boaz en Ruth.

Volgende keer: Deel 4 van de serie ‘Lessen uit het boek Ruth’ heeft als titel ‘Het belang van een geloofsbeslissing’

Kijk ook: Deel 2 van 8 uit het thema ‘Lessen uit het boek Ruth’ Oordeel en genade

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 3 van 8 uit het thema “Lessen uit het boek Ruthwaar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2022) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen