Artikel, Prediker

Van het leven genieten

17 februari 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 3 van 8 van het thema ‘Lessen uit Prediker door Gijs van den Brink

De vorige keer zagen we dat prediker stelt dat kennis en rijkdom niet het ware geluk kan brengen. Daarom zegt hij in Pred.2:24 ‘Het is daarom nog maar het beste voor een mens dat hij zich aan eten en drinken te goed doet en volop geniet van alles wat hij moeizaam heeft verworven. En ook dat, zegt hij, komt ‘uit de hand van God.’ Het is dus helemaal duidelijk dat de prediker beslist geen goddeloze levensgenieter is. Hij zegt niet: laten we maar eten en drinken, want morgen sterven wij. Nee, hij zegt: laten we genieten van het leven, en eten en drinken, want ze zijn een gave waarin God voorziet.

De prediker spreekt over plezier hebben in je leven en genieten van de goede dingen in het leven. Want het is blijdschap die je uit Gods hand ontvangt en waarin je Zijn aanwezigheid ervaart. Dat is niet tegengesteld aan geloof in God, in tegendeel, het is een geschenk van God! (3:13)

De prediker herinnert ons eraan dat God en schepping bij elkaar horen. God heeft de wereld geschapen en deze goed gemaakt. We kunnen niet God hebben zonder Zijn wereld te omarmen. En we zullen uiteindelijk de wereld niet bezitten wanneer we God niet omarmen.

Volgende keer: Deel 4 van de serie lessen uit Prediker heeft als titel Een mens kan het heelal niet doorgronden

Kijk ook: Deel 2 van 8 van het thema ‘Lessen uit Prediker Brengen kennis en rijkdom geluk?

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 3 van 8 beknopte blog over het thema “Lessen uit Prediker” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen