Tegenstellingen in de bijbel!?

Tegenstelling in de Bijbel!? 3: Zondigen tegen God of zondigen tegen een medegelovige?  

23 februari 2024 - drs. G. (Gijs) van den Brink
  1. Mat.18:15 

SV/WV/NBV Maar indien uw broeder tegen u gezondigd heeft, ga heen en bestraf hem tussen u en hem alleen; indien hij u hoort, hebt gij uw broeder gewonnen.

NBG/GNB Indien uw broeder zondigt, ga heen, bestraf hem onder vier ogen. Indien hij naar u luistert, hebt u uw broeder gewonnen. 

Dit is nogal een tegenstrijdigheid: in het eerste geval moet je alleen iemand aanspreken die zich tegen jou misdragen heeft. In het tweede geval iedereen die zondigt (tegen God). 

Het verschil is ontstaan door onduidelijkheid in de handschriften. Er zijn ruim 5000 handschriften van stukken van het NT. En die verschillen op allerlei kleine details. Dit heeft meestal geen invloed op de betekenis, maar soms wel. In het Evangelie van Matteüs 3-5 keer, waaronder deze plaats.

De meeste handschriften hebben ‘tegen u’ wel, in de oudste mist het. Daarom vinden we het in sommige vertalingen van het NT wel en in andere niet.

Gebrek aan historisch materiaal, in dit geval onduidelijkheid in handschriften, is de reden van deze tegenstrijdigheid in onze bijbelvertalingen

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen