Nieuws

Ontwikkelingen van StudieBijbel in Latijns-Amerika gaan door

14 juni 2023 - Dr. Gerrit Vreugdenhil

Op dit moment geef ik les aan het seminarie in Medellín, een opleiding voor Colombiaanse predikanten. Ik mag hier een cursus verzorgen over de Psalmen.

We lezen de Bijbelse Psalmen in het Hebreeuws en denken na over de betekenis ervan. Sinds 1 september vorig jaar ben ik daar parttime als docent Oude Testament werkzaam.

Naast mijn werk hier aan het seminarie, ben ik daarnaast voor het Centrum voor Bijbelonderzoek bezig met de vertaling van de StudieBijbel in het Spaans. De afgelopen tijd heb ik de laatste gedeelten van het Nieuwe Testament die nog niet in het Spaans vertaald waren, kunnen afronden. Nu richt ik mij op het Oude Testament. Ik mag de al vertaalde boeken van Ruth en Esther bijwerken naar de laatste revisie en dan ga ik aan de slag met het boek Genesis.

Afgelopen jaar gaf ik een cursus over de culturele achtergrond van het Oude Testament en heb ik de StudieBijbel tijdens de lessen verschillende malen gebruikt. De studenten waren erg geïnteresseerd in de onlineversie van de StudieBijbel en hebben deze gauw gedownload naar hun mobiel. Ze waren er verwonderd over dat zulk mooi, inhoudelijk en grondig bijbelstudiemateriaal gratis beschikbaar was. Velen studeren met een beurs of worden gesteund door hun thuisgemeente of familie. Er blijft dus niet veel geld over voor de aanschaf van boeken of het opbouwen van een bibliotheek. Het mooie van de StudieBijbel is dat 40 jaar onderzoek en bestudering van de Bijbel nu voor hen beschikbaar is.

Velen studeren met een beurs of worden gesteund door hun thuisgemeente of familie. Er blijft dus niet veel geld over voor de aanschaf van boeken of het opbouwen van een bibliotheek.

Nou ja nog niet helemaal, het Nieuwe Testament is beschikbaar, aan het Oude Testament moet nog hard gewerkt worden. Dat is niet onbelangrijk, want in de kerken hier wordt sneller naar het Nieuwe Testament gegrepen dan naar het Oude Testament. Het is belangrijk dat het ‘tegoed’ van het Oude Testament ontsloten wordt voor de kerken hier. Als het nu gaat over de schepping, de wetgeving, de Psalmen of de profeten, er is zoveel in deze boeken die belangrijk zijn voor de kerk van nu.

Een van de eerste dagen in het seminarie leerde ik Jair Noriega kennen. Hij studeert nu 3 jaar aan het seminarie en was een van de eersten die ik over de StudieBijbel vertelde. Gelijk werd de App gedownload en geïnstalleerd. De dag erna moest hij een begrafenis leiden en had al wel een idee over de preek, maar had nog enkele vragen over een Bijbeltekst. Het was mooi om te horen dat de StudieBijbel hem precies aanreikte wat hij nodig had. Inmiddels heeft hij niet alleen reclame gemaakt voor de App van de StudieBijbel onder medestudenten, maar ook als hij ergens moet preken, wijst hij ouderlingen en voorgangers op de App. Jair heeft een enorme passie om het Evangelie te verkondigen, vooral op afgelegen plekken in Colombia waar de kerk nog niet geplant is. Op zulke reizen kun naast je Bijbel vaak niet veel meenemen. Maar met de App van de StudieBijbel op je mobiel, heb je toch alle informatie die je nodig hebt om de Bijbel goed te kunnen verstaan.

Het is natuurlijk nog maar een begin. Het Oude Testament moet grotendeels nog vertaald worden, maar wat zou het mooi zijn als u of jij dit project wilt ondersteunen, zodat voor de kerken in Latijns-Amerika de hele StudieBijbel beschikbaar komt.

Dr. Gerrit Vreugdenhil
Medellín (Colombia) / Gouda

Zie ook het nieuwsbericht ‘Kennismaking met Gerrit Vreugdenhil’

Het Centrum voor Bijbelonderzoek zet zich in om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verdiepen in de Bijbel. In Latijns-Amerikaanse verspreiden we onze materialen gratis (zie BibliaDeEstudio). Om die missie voort te blijven zetten hebben wij veel steun nodig! Je kunt ons steunen door donateur te worden of door een vrijblijvende gift of schenking over te maken.
Alvast hartelijk dank!

Bijdrage van

Dr. Gerrit Vreugdenhil
Met ingang van 1 september 2022 ben ik als zendinspredikant verbonden aan de GZB en parttime werkzaam in Colombia als docent Oude Testament aan het Seminario Bíblico de Colombia (FUSBC). De afgelopen acht jaar heb ik de Sint Jansgemeente te Gouda als predikant mogen dienen. Daarvoor was ik zeven jaar aan de Hervormde Gemeente van Woerden verbonden.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen