Lessen uit Hooglied, Artikel

Seksuele voorlichting in de Bijbel?

15 december 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 1 van 7 van het thema ‘Lessen uit Hooglied’ door Gijs van den Brink

Het boek Hooglied is een bijzonder boek. Het is anders dan andere boeken. Veel mensen vragen zich af waarom dit boek in de Bijbel staat. Het boek geeft huwelijksadvies en voorlichting aan jonge meisjes hoe ze met liefdesgevoelens voor mannen moeten omgaan.
De kerkvaders Origenes en Hieronymus gaan zelfs zover dat ze jongeren afraden dit boek te lezen. Ze citeren een joodse traditie die zegt dat het boek niet geschikt is voor personen jonger dan 30 jaar. Dit alles maakt natuurlijk best wel nieuwsgierig.
In het boek Hooglied wordt de liefdesrelatie in het huwelijk beschreven die koning Salomo heeft met een herderinnetje. Het boek gaat over de vreugde en de pijn die de liefde met zich mee brengt.
De Hebreeuwse naam van het Bijbelboek luidt shir hashirim wat letterlijk ‘lied van de liederen’ betekent. Dit is de Hebreeuwse manier om de overtreffende trap aan te geven. ‘Lied van de liederen betekent ‘het allermooiste lied’. Het Hooglied is een lied. Een lied wordt geschreven om gezongen te worden. Wanneer werd dit lied gezongen? Waar kan dat anders geweest zijn dan bij joodse trouwfeesten die 7 dagen lang duurden (Gen.29:27, Ri.14:12; Jer.7:34).

Volgende keer: Deel 2 van de serie ‘Lessen uit Hooglied’ heeft als titel ‘De grote waarde van het huwelijk’

Kijk ook: Deel 12-2 van het thema ‘Antwoorden op vragen Wat is volgens christenen Gods bedoeling met het huwelijk (deel 2)’

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 1 van 7 uit het thema “Lessen uit Hooglied” waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen