Prediker, Artikel

Aanbidding, eerbied en gehoorzaamheid

14 april 2021 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 7 van 8 van het thema ‘Lessen uit Prediker door Gijs van den Brink

Vervolgens spreekt de prediker over de ware aanbidding, over serieus bidden, waarbij je goed nadenkt over wat je tegen God zegt (4:17-5:6). Je moet niet offers gaan brengen in de tempel zonder te beseffen wat je verkeerd deed. Hij zegt dat als we tot God naderen, we moeten beginnen met luisteren (4:17). Een wijs persoon luistert meer dan dat hij spreekt (5:1). En als we spreken moet we ook doen wat we zeggen. Woorden en daden moeten overeenstemmen. De prediker spreekt over integer bidden. Zoals ook Jezus hierover spreekt in Joh. 4:24. ‘God is geest en wie Hem aanbidden moeten aanbidden in geest en in waarheid’.

Uiteindelijk blijft er maar één ding over: heb ontzag voor God en leef zijn geboden na (Pr.12:12-13). Het is precies dezelfde conclusie die we vinden aan het slot van het lied over de zoektocht naar wijsheid in het boek Job (Job 28:28). Het boek Prediker brengt geen filosofie, maar is een wijsheidsboek. Prediker is een boek dat een praktische levenswijsheid schetst, gericht op het leven in de wereld van God. In die zin vergelijkbaar met het boek Spreuken.
De prediker spreekt niet vanuit Gods openbaring, maar vanuit wat hij ziet en wat je met het menselijk verstand kunt weten. De prediker krijgt op deze wijze geen antwoord op al zijn vragen. Hij komt tot de conclusie dat de wijsheid die je nodig hebt om alles te begrijpen wat er in de wereld gebeurt, voor een mens niet bereikbaar is.

Volgende keer: Deel 8 van de serie lessen uit Prediker heeft als titel ‘Het leven is niet maakbaar’

Kijk ook: Deel 6 van 8 van het thema ‘Lessen uit Prediker ‘onderdrukking en onrecht’

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 7 van 8 beknopte blog over het thema “Lessen uit Prediker” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2021) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen