Artikel, Corona

Westerse vooruitgangsgeloof en corona crisis

23 september 2020 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 6 van 6 van het thema ‘Lessen uit Openbaring 8 door Gijs van den Brink

Het valt op dat de eerste bazuinoordelen in Openbaring 8 worden gekenmerkt door milieurampen. Als er iets is waarin de tweede helft van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw zich onderscheidt, is het wel door milieurampen. De Duitse theoloog Moltmann spreekt over een ecologische zelfmoord van de mensheid. De oordelen van God zijn geen wereldvreemde gebeurtenissen. Oordelen van God hebben te maken met de gevolgen van de zonde van de mensen. Bij milieurampen is de relatie tussen zonde en oordeel heel duidelijk.

We moeten niet proberen via de corona crisis of natuurrampen te duiden waar we ons bevinden op Gods tijdspad richting eindtijd. Bijbelse profetie is geen foto, maar een schilderij. In het boek Openbaring gaat het van ‘zegels’ naar ‘bazuinen’ naar ‘schalen’, een aaneenschakeling van crises die de wereld zullen treffen. God openbaart aan ons dat de wereld in zijn huidige vorm via toenemende crises tot een einde zal komen.

Het idee dat deze wereld zich in alle geleidelijkheid altijd maar verder zal ontwikkelen in een opgaande lijn, is een mythe. Het alomtegenwoordige westerse vooruitgangsgeloof is vooral gebaseerd op een vast geloof in de moderne wetenschap. Dat deze wetenschap haar grenzen heeft wordt ook in de huidige corona crisis pijnlijk duidelijk. Het boek Openbaring laat ons zien dat de wereld in een steeds grotere crisis terechtkomt. Met meer dood en verderf en vernietiging.

Tegelijkertijd is er geen boek dat het behoud van de aarde krachtiger verkondigt dan het boek Openbaring. Het uitzicht dat ons wordt gegeven is de wederkomst van Christus (Op.19:11vv.) gevolgd door een rijk van volkomen heil en vrede op aarde (Op.20:1vv.) en daarna een nieuwe hemel en aarde.

Het boek Openbaring geeft een krachtig getuigenis dat de aarde niet vergaat, maar wordt behouden en omgevormd tot een nieuwe aarde van vrede en gerechtigheid (Op.21-22).

Volgende keer gaan we verder met een nieuwe serie blogs : deel 1 van 7 van het thema ‘Lessen uit het boek Job’: Strijd tussen God en Satan

Kijk ook: Deel 5 van 6 van het thema ‘Lessen uit Openbaring 8  ’: Een derde van alle water vergiftigd

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 6 van 6 beknopte blog over het thema “Lessen uit Openbaring 8” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2020) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen