Artikel, Lessen uit Hooglied

Twee verliefde mensen ontmoeten elkaar

12 januari 2022 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 3 van 7 van het thema ‘Lessen uit Hooglied’ door Gijs van den Brink

Het Hooglied bezingt vijf ontmoetingen van de twee geliefden. Bij de derde ontmoeting trouwen ze. Elke ontmoeting vertoont dezelfde kenmerken:

  1. De vrouw verlangt naar de man
  2. Hij bezoekt haar en zij maakt complimenten
  3. Hij maakt complimenten en verlangt naar haar
  4. Zij nodigt hem uit en verlangt naar hem.

Er is ook een vermaning die steeds weer terugkeert en steeds op hetzelfde moment in het lied. De vermaning is gericht aan de meisjes van Jeruzalem: “Meisjes van Jeruzalem, ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld: wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken voordat zij het wil.” (2:7; vgl. 3:5; 5:8; 8:4). Tegenover het brandende verlangen van de bruid naar de bruidegom klinkt steeds weer deze waarschuwing voor de meisjes van Jeruzalem.
De liefdesrelatie tussen man en vrouw wordt op een prachtige en zuivere wijze en met veel oosterse symboliek beschreven. De liefde wordt nooit grof of ruw beschreven, wel vaak intiem. Ook de intieme huwelijksliefde tussen man en vrouw is door God geschapen en staat uitvoerig in de Bijbel.
Alles wat daarin een rol speelt kun je hier lezen. Over aantrekkelijk zijn, verlangen naar elkaar hebben, vriendschap, genieten van elkaar, trouw en respect.
Bijvoorbeeld van hem in 1:15 “Je bent zo mooi, vriendin van mij, je bent zo mooi! Je ogen zijn duiven” en van haar in 1:16 “Wat ben je mooi, mijn lief, wat ben je bekoorlijk. Het groen is ons bed”. Dan weer van hem in 2:2 “Als een lelie tussen de distels, zo is mijn vriendin tussen de meisjes” en van haar in 2:3 “Als een appelboom tussen de bomen van het bos, zo is mijn lief tussen de jongens. Ik verlang in zijn schaduw te zitten, met mijn tong wil ik zijn zoete vruchten proeven”.

In hoofdstuk 4 vergelijkt de bruidegom zijn aanstaande bruid met een tuin die in bloei staat en waarin een fontein van water opspringt. “Je bent een bron omringd door tuinen, een put met helder water, een bergbeek van de Libanon”(4:15). Maar deze tuin is voor hem nog gesloten. “Zusje, bruid, een besloten hof ben jij, een gesloten tuin, een verzegelde bron” (4:12). Het maagd zijn van de bruid wordt vergeleken  met een “gesloten tuin” en de bruidegom gaat de tuin pas in wanneer het huwelijk wordt voltrokken.

Volgende keer: Deel 4 van de serie ‘Lessen uit Hooglied’ heeft als titel ‘De huwelijksnacht en trouwen uit liefde’

Kijk ook: Deel 2 van 7 uit het thema ‘Lessen uit Hooglied’ De grote waarde van het huwelijk

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 3 van 7 uit het thema “Lessen uit Hooglied” waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2022) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief