Artikel, Lessen uit Openbaring

Een antichristelijke overheid

2 oktober 2019 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 6 van 12 van het thema ‘Lessen uit Openbaring door Gijs van den Brink

 

Het tijdperk van het christendom dat begon met de eerste christelijke keizer Constantijn in de 4e eeuw liep volgens de Amerikaanse theoloog en ethicus Stanley Hauer voor het Westen af in de tweede helft van de 20e eeuw. De kerk is in west Europa weer een minderheid zoals in de eerste vier eeuwen. In de voorgaande eeuwen van christelijke staatskerken richtte men zich wat betreft de overheid voornamelijk op Rom.13. In Openbaring zijn de christenen een kleine vervolgde minderheid. In Op.13 komen we de overheid (het Beest) tegen als een representant van het kwaad, als een antichristelijke en onderdrukkende overheid. In veel landen in de wereld is dit vandaag opnieuw een realiteit. Het boek Openbaring geeft profetische kritiek op elke overheid die tegen Gods wetten ingaat.

Aan de apostel Johannes wordt geopenbaard hoe zo’n overheid te werk gaat. Een belangrijk machtsmiddel is de boycot. We lezen dat in Op.13:17. Wie het teken van het beest niet draagt, kan niet kopen en verkopen. Bij antichristelijke overheden is vaak sprake van een boycot van andersdenkenden en minderheidsgroepen. Wie het systeem van de dominante beest-religie niet accepteert, mag niet in overheidsinstanties werken, mag niet naar de universiteit, mag niet reizen, mag geen eigen bedrijf registreren etc.

In een visioen wordt in Op.13 aan Johannes geopenbaard hoe dit antichristelijke systeem zich in de laatste jaren voor de wederkomst van Jezus over de hele wereld heeft verspreid en alle volkeren overheerst. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

 

 

 

 

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 6 van 12 beknopte blog over het thema “Lessen uit Openbaring” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

 

 

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief